FEKETE KAGYLÓ-LEVES "KATALÁN" MÓDRA
sponsored links
/ZUPPA DI COZZE ALLA CATALANA/
Ez a leves az altalam megadott hozzavalokkal kb 2-3 szemelyre eleg, de meg kell jegyeznem, hogy
igy elegge intenziv az ize, hiszen a leves "levet" egyedul a kagylok altal kiengedett sos viz adja.
Viszont konnyen keszithetunk 4 szemelyes levest is, eleg, ha 4-5 dkg kenyerrel es keves forro vizzel
egeszitjuk ki....
Hozzavalok:
1 - 1,5 kg friss fekete kagylo
1 voroshagyma, 2 gerezd fokhagyma
3-4 friss paradicsom, vagy 1 pohar suru befozott paradicsom
6 dkg kenyer (nalam 2 vekonyka szelet)
1 csipet fahej, petrezselyem-zold, olivaolaj, bors
1. A kagylot megtisztitjuk, atmossuk. Egy edenybe keves olivaolajat ontunk,
hozzaadunk nehany vekony szelet hagymat, 1 fokhagyma gerezdet, 2 szal
petrezselyemzoldet. Raontjuk a kagylot, es lefedve, kozepes tuzon addig
fozzuk, amig a kagylok kinyilnak, es levet eresztenek.
Kozben a friss paradicsom hejat lehuzzuk, es puresitjuk.
2. Egy masik edenyben 2-3 kanal olivaolajon a maradek finomra vagott
hagymat kisse megfuttatjuk, es hozzaadjuk a paradicsomot.
5 percig fozzuk. Ekkor hozzaadjuk a kagylok gezen atszurt levet, es
a kenyeret. Lassu tuzon - lefedve - 10 percig fozzuk. Borsozzuk.
3. Kozben a kagylohusokat kiszedegetjuk a hejbol (nehanyat felreteszunk
diszitesnek).
A paradicsomos, kenyerrel dusitott leves-alapot merulomixerrel kremesre
mixeljuk, ha kell, forro vizzel higitjuk a megfelelo allagra, es visszatesszuk a
tuzre. Hozzaadjuk a kagylo-husokat, a csipet fahejat, a masik fokhagyma
gerezdet, amit aprora vagunk, es a vagott petrezselyem-zoldet.
Egyet forralunk rajta, es talaljuk. A felretett kagylokkal diszitjuk, vekonyan
meglocsoljuk olivaolajjal.
Ez a leves az altalam megadott hozzavalokkal kb 2-3 szemelyre eleg, de meg kell jegyeznem, hogy
igy elegge intenziv az ize, hiszen a leves "levet" egyedul a kagylok altal kiengedett sos viz adja.
Viszont konnyen keszithetunk 4 szemelyes levest is, eleg, ha 4-5 dkg kenyerrel es keves forro vizzel
egeszitjuk ki....
Hozzavalok:
1 - 1,5 kg friss fekete kagylo
1 voroshagyma, 2 gerezd fokhagyma
3-4 friss paradicsom, vagy 1 pohar suru befozott paradicsom
6 dkg kenyer (nalam 2 vekonyka szelet)
1 csipet fahej, petrezselyem-zold, olivaolaj, bors
1. A kagylot megtisztitjuk, atmossuk. Egy edenybe keves olivaolajat ontunk,
hozzaadunk nehany vekony szelet hagymat, 1 fokhagyma gerezdet, 2 szal
petrezselyemzoldet. Raontjuk a kagylot, es lefedve, kozepes tuzon addig
fozzuk, amig a kagylok kinyilnak, es levet eresztenek.
Kozben a friss paradicsom hejat lehuzzuk, es puresitjuk.
2. Egy masik edenyben 2-3 kanal olivaolajon a maradek finomra vagott
hagymat kisse megfuttatjuk, es hozzaadjuk a paradicsomot.
5 percig fozzuk. Ekkor hozzaadjuk a kagylok gezen atszurt levet, es
a kenyeret. Lassu tuzon - lefedve - 10 percig fozzuk. Borsozzuk.
3. Kozben a kagylohusokat kiszedegetjuk a hejbol (nehanyat felreteszunk
diszitesnek).
A paradicsomos, kenyerrel dusitott leves-alapot merulomixerrel kremesre
mixeljuk, ha kell, forro vizzel higitjuk a megfelelo allagra, es visszatesszuk a
tuzre. Hozzaadjuk a kagylo-husokat, a csipet fahejat, a masik fokhagyma
gerezdet, amit aprora vagunk, es a vagott petrezselyem-zoldet.
Egyet forralunk rajta, es talaljuk. A felretett kagylokkal diszitjuk, vekonyan
meglocsoljuk olivaolajjal.